Stora Enso Packaging Oy

Miltä tuntuisi aaltopahvista valmistettu sänky? Tai pahvinen kalansäilytyslaatikko? Entäpä muovin sijaan pahvinen kauppakassi? Näitä kaikkia on jo valmistettu Stora Enso Packagingin Lahden tehtailla. Pahvista ja kartongista saa aikaan paljon muutakin kuin ruskeita laatikoita, sillä pahvi ja kartonki taipuvat yllättävän moneksi.

 

Stora Enson Packagingin kehittämä EcoFishBox® vie tyhjänä varastossa ja kuljetuksissa noin seitsemäsosan siitä tilasta, minkä perinteiset styroksiset kalapakkaukset. Lisäksi aaltopahvisten pakkausten jätteenkäsittely-, kuljetus- ja kierrätysmaksut ovat selvästi alle puolet perinteisiin kalapakkauksiin verrattuna. Käytön jälkeen EcoFishBox on täysin kierrätettävä.

 

 

Väliaikaisen asumisen ratkaisuja selvittäneessä Rehome-projektissa Stora Enso Packaging valmisti aaltopahvista muun muassa sänkyjä ja sermejä. Sängyn kappalehinnaksi tuli noin 6 – 10€ ja tunnissa linjalta on mahdollista valmistaa 3500 sänkyä. Sängyn on arvioitu kestävän normaali olosuhteissa jopa vuoden verran ja käytön jälkeen materiaalin voi kierrättää täysin.

 

Pahvi ja kartonki kiertävät Suomessa käytännössä sata prosenttisesti. Aaltopahvista valmistetulla tuotteella onkin monta elämää, sillä pahvikuitu kiertää keskimäärin seitsemän kertaa ennen kuin se hyödynnetään energiantuotannossa. Stora Enso Packagingin Lahden tehtailla aaltopahvi- ja kartonkituotannon tuotantohylky kulkee putkea pitkin suoraan ilmakuljetuksena naapurissa sijaitsevan Paperinkeräys Oy:n tiloihin. Siellä hoidetaan hylyn jatkokäsittely ja toimitus kierrätykseen. On hyvin mahdollista, että kierrätetty pahvikuitu palaa muutaman mutkan kautta takaisin Lahteen ja uudelleen tuotantoon.

 

Stora Enso Packagingin tuotteiden valmistukseen käytetään vain uusiutuvia ja kierrätettäviä materiaaleja. Aaltopahvipakkausten hiilijalanjälki onkin pienempi kuin vaihtoehtoisten uusiutumattomasta materiaalista valmistettujen. Stora Enson raaka-aineena käyttämä puu on peräisin sertifioiduista metsistä, joissa harjoitettu metsätalous on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää. Näin otetaan huomioon myös metsän monimuotoisuus, sekä kulttuuri- ja virkistysarvot.