Wipak Oy

Nastolassa sijaitseva Wipak Oy on johtava monikerroskalvojen tuottaja. Yritys tarjoaa korkealuokkaisia pakkausmateriaaleja ja –ratkaisuja elintarviketeollisuudelle sekä steriilejä pakkauksia ja materiaaleja terveydenhuoltoon ja terveydenhoitoteollisuudelle. Wipak Oy toteuttaa kiertotalouden toimintamalleja monella tapaa tuotannossaan.

 

Tuotannon sivuvirroista noin puolet hyödynnetään materiaalina ja puolet energiana. Jätteet lajitellaan huolellisesti jo niiden syntypaikalla. Jätejakeiden jäljitettävyys on erittäin tärkeä tekijä, minkä vuoksi jokainen jätteeksi päätyvä muovirulla varustetaan asianmukaisin merkinnöin. Wipak Oy kierrättää puujätteensä materiaalina. Pahvit lajitellaan ja kierrätetään. Tuotannosta tulevat peltitynnyrit kierrätetään, kuten myös kaikki metallit ja SER-jäte. Tuotannon volyymit ovat isoja, joten kierrätyksen on toimittava tehokkaasti.

 

Hyvä esimerkki kiertotaloutta tukevasta toimintamallista on painolaattojen pesussa syntyvän värijätteen käsittely tislaamalla. Tislauksessa liuotin erotetaan väriaineesta, jolloin liuotinta voidaan käyttää uudelleen painolaattojen pesuun. Samaa tislettä voidaan kierrättää laattojen pesussa lukemattomia kertoja ja sitä voidaan myydä myös muille yrityksille.

 

Kalvonvalmistuksessa syntyvä puhdas leikkuujäte on mahdollista ajaa suoraan uudelleen tuotantoon, jolloin säästetään vuosittain satoja tonneja raaka-ainetta. Leikkuujätteestä voidaan valmistaa myös granulaatteja, joita muutkin yritykset voivat käyttää muovinvalmistuksen raaka-aineena. Wipak Oy:llä on useita granulaatteja tuotannossaan käyttäviä yhteistyökumppaneita myös Päijät-Hämeessä.

 

Leikkuujätteestä valmistettua granulaattia

 

Wipak Oy käyttää tuotannossaan omasta muovijätteestä valmistettuja muovirullien hylsyjä sekä hylsyjen päihin laitettavia holkkeja. Rikkoutuneet hylsyt ja holkit voidaan käyttää edelleen raaka-aineena uusia hylsyjä ja holkkeja valmistettaessa. Arvokasta raaka-ainetta voidaan siten pitää kierrossa pitkään ja hyödyntää sitä materiaalina polttamisen sijaan.

 

Yrityksen omasta muovijätteestä valmistettuja holkkeja

 

Yrityksen omasta muovijätteestä valmistettuja hylsyjä