Hallituksilla ja yrityksillä on valtava mahdollisuus vähentää ilmastovaikutuksiaan ja lisätä tuloja ja kuluttajien tyytyväisyyttä siirtymällä kohti kiertotaloutta. Kiertotalous on sellainen, joka voi:
Ole uudistuva suunnittelulla ja säilytä mahdollisimman paljon arvoa tuotteista, osista ja materiaaleista
Vähentää jatkuvasti uusien tuotteiden valmistuksen ilmastovaikutuksia
Kerää takaisin 4,5 biljoonaa hukkaan nykyisessä take-make-waste-kuluttajamallissa
Kiertotalouden käsite on alkanut yleistyä. Viime vuoden aikana se on ollut esillä näkyvästi monissa suurissa konferensseissa, mikä osoittaa sen kasvavaa valuuttaa. Silti maailmantalouden vaihteet-rahoituksesta ja liiketoimintamalleista kuluttajien käyttäytymiseen ja lakiin-sisältävät edelleen hukkaa välttämättömänä, mutta valitettavan menestyvän talouden sivutuotteena.
Tässä on viisi tapaa, joilla hallitukset voivat työskennellä yksityisen sektorin kanssa aloittaa talouksiensa siirtämisen kohti tätä kestävämpää mallia.
1. Siirtyminen jätehierarkiasta kiertokulkuhierarkiaan
1970 -luvulta lähtien hallitukset – kansanterveyden ja ympäristönsuojelun hoitajina – omaksuivat jätehierarkian käsitteen asettaakseen jätehuollon etusijalle. Tämä hierarkia, joka keskittyi kansanterveyteen ja ympäristönsuojeluun, johti politiikkaan ja infrastruktuuriin, joka keskittyi jätteiden siirtämiseen kaatopaikoilta ja arvon luomiseen kierrätyksen ja energian talteenoton avulla. Esimerkiksi jäteenergialaitokset luovat arvoa materiaaleista, jotka muuten sijoitettaisiin kaatopaikalle.
Mutta jätehierarkia optimoi huonon tilanteen käsittelemättä juurikysymyksiä; Se keskittyy jätteiden käsittelyyn eikä maksimoimaan materiaalien hyödyntämistä resurssina, kuten pidentämällä tuotteiden käyttöikää ja keräämällä arvokkaita materiaaleja uusille tuotteille. Esimerkiksi nykyinen elektroniikan kierrätysjärjestelmä ottaa talteen metallit uudelleenkäyttöä varten.
2. Päivitä kansalliset ilmastosuunnitelmat sisällyttämään kiertotalous
Materiaalivirta kaivoksesta valmistukseen ja käyttöön aiheuttaa 50% kasvihuonekaasupäästöistä. Pariisin sopimuksen mukaiset kansalliset ilmastosuunnitelmat, jotka tunnetaan nimellä kansallisesti määritellyt panokset (NDC), olisi päivitettävä sisällyttämään kolme kiertotalouden keskeistä vipua: arvon säilyttämisprosessit, toissijaiset materiaalit ja toimitusketju.
3. Rajat ylittävien asetusten uudistaminen
Baselin yleissopimus on kansainvälinen sopimus, jonka tarkoituksena on vähentää vaarallisten jätteiden liikkumista kansojen välillä erityisesti kehittyneistä maista vähemmän kehittyneisiin maihin polkumyynnin kansanterveydellisistä seurauksista johtuvan huolen vuoksi. Maiden hyväksymä Baselin yleissopimuksen täytäntöönpanoa koskeva laki toimii kriittisenä tarkastuksena ongelmallisilta rajat ylittäviltä jätevirroilta. Yleissopimus voi kuitenkin estää jälkikäyttötuotteiden uudelleenvalmistuksen ja toissijaisten materiaalien talteenoton valmistuksesta ja käytetyistä tuotteista. Vaikka sähköajoneuvojen litiumakkuja voidaan käyttää uudelleen, jotkut maat käsittelevät niitä vaarallisena jätteenä, mikä haittaa kiertokulkua.
4. Uudista kierrätysmääräykset suljetun kierron valmistuksen edistämiseksi
Olemassa olevien kansallisten säännösten tarkistaminen mahdollisuuksista edistää suljetun tuotannon ja uudelleenvalmistuksen edistämistä voi johtaa ympäristöön ja talouteen.
5. Kannusta muotoilua pyöreyteen
Nykyinen talousjätteemme ei palkitse sellaisten tuotteiden valmistamista, jotka kestävät tai jotka on helppo käyttää uudelleen, käyttää uudelleen, korjata tai kierrättää.